Final Mindfulkids logoMindfulKids is een kortdurende maar intensieve mindfulness training voor scholen. De training is geschikt voor kinderen vanaf groep vijf tot en met groep acht van de basisschool. In twaalf lessen van een half uur leren de kinderen effectiever om te gaan met hun aandacht en met stressvolle gebeurtenissen.

Via verschillende oefeningen leren kinderen op school, in de klas, hoe ze hun aandacht bewuster kunnen gebruiken. Ook ontdekken zij hoe ze zonder oordeel naar hun ervaringen kunnen kijken. Dit heeft positieve effect op de concentratie, het omgaan met stress en spannende situaties en de sociale interacties. Scholen waar de training gegeven is zien een positief effect op de rust in de klas en de manier waarop leerlingen met elkaar omgaan.

De training is zo ontworpen dat het met minimale belasting voor de leerkracht is en in een bestaand schoolcurriculum kan worden geïntegreerd. Als mindfullkids trainer train ik tijdens de lessen ook de leerkracht mee, zodat de kennis in de school aanwezig blijft.

Het mindfulkids programma is speciaal voor scholen ontwikkeld door George Langenberg en Rob Brandsma van het Centrum voor Mindfulness Amsterdam.

Scholen - Bronspark, mindfulness en meditatie verzorgt voor scholen als enige in Apeldoorn de mindfulness training Mindfulkids. Aandacht voor uw klas...
Mindfulness op scholen.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Het programma Mindfulkids voor scholen is bewezen effectief. Tijdens de introductie heeft de Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de effectiviteit. Conclusie is dat de kinderen hebben op veel verschillende manieren baat hebben bij de training in de klas.

 

Eigen ervaring

Ik heb de opleiding tot Mindfullkids trainer in 2013 gevolgd. Ik weet inmiddels uit ervaring hoe goed dit werkt voor scholen. Tijdens het geven van de lessen in de klas viel het me op dat het programma echt in staat is zelfs een drukke, moeilijke klas tot rust te laten komen. Kinderen kwamen na afloop soms spontaan bij me en zeiden dat ze het zo heerlijk hadden gevonden dat het voor het eerst echt stil in de klas was geweest.

 

Praktische informatie

Voor een Mindfulkids training kom ik 6 weken lang twee keer in de week een half uur in de klas. In de lessen krijgen de kinderen praktische oefeningen, die aansluiten bij de leeftijdsgroep. De oefeningen zijn gericht op aandacht, concentratie, bewustwording en opmerkzaamheid op een vriendelijke, milde manier. Daarbij hebben we aandacht voor:

  • adem
  • lichaam
  • opmerken van gedachten
  • opmerken van emoties
  • aandachtig luisteren
  • aandachtig bewegen
  • stil zijn

De kinderen ontvangen na elke les een hand-out waarin de kern van de les is weergegeven en enkele suggesties voor aandachtsoefeningen thuis. 

De leerkracht is aanwezig tijdens de sessies en wordt gevraagd om op de dagen tussen de lessen van de training een korte oefening van 5 minuten met de klas te doen.

In Apeldoorn ben ik momenteel de enige erkende trainer die dit programma mag aanbieden. Mijn profiel kun je dan ook vinden op de site van het Centrum voor Mindfulness Amsterdam.

Voor kinderen die een aandachtstraining buiten school willen volgen heb ik het programma: De indiaan in mij… ontwikkeld.

Interesse in deze training! Neem dan contact met op via het contactfomulier.

Update november 2021 Door de aanhoudende problemen met het coronavirus heb ik besloten voorlopig geen trainingen te plannen. Ik wil dat mijn deelnemers een ononderbroken training kunnen volgen, in aandacht. Dat is op dit moment lastig te realiseren. Ik kan weinig mensen ontvangen. Bovendien is ook heel goed mogelijk dat deelnemers of ik klachten krijgen waardoor delen van de training niet door kunnen gaan. Zodra het weer mogelijk is plan ik nieuwe trainingen in. Voor nu wens ik iedereen veel gezondheid.