Meditatie, wat past bij mij?

geplaatst in: Blog | 0

 Meditatie. We hebben er allemaal een mening over. Zelf dacht ik dat je heel erg lang stil moet kunnen zitten, het liefst in een lotushouding met gekruiste benen op een meditatiekussen. En dat dan na een half uur stil zitten, je hoofd helemaal leeg is…

Blogs: Mendy Wassink van Bronspark, mindfulness en meditatie verzorgt meditatie trainingen in Apeldoorn voor volwassenen en kinderen.
Meditatie: wat past bij jou?

Dat zitten in lotushouding ging mij wel goed af, lenig was ik altijd al. Maar dat lange stilzitten en een leeg hoofd, nee, niets van dat alles. En ik had ook geen idee wat ik moest doen tijdens dat stilzitten. Ik kon de neiging te bewegen niet onderdrukken, en stil in mijn hoofd werd het al helemaal niet, hele boodschappenlijstje maakte ik en ideeën werkte ik verder uit. Het was voor mij vooral hard mijn best doen om niet te bewegen om niets te denken. Herkenbaar???
Na een aantal jaren ‘op die manier’ gemediteerd te hebben kwam ik in aanraking met de meditatieoefeningen die in de Mindfulnesstraining werden gebruikt. Mijn man deed de training en ik gebruikte de cd’s en dvd’s die bij de training zaten af en toe voor mijn meditaties.
Voor het eerst ontdekte ik dat er meer is dan zitten op een kussen. Liggen bijvoorbeeld. Op een matje met een kussen onder mijn hoofd en een dekentje over mij heen. Om vervolgens op reis te gaan met de begeleide stem op de cd die mij in drie kwartier liet stil staan bij de vele onderdelen van mijn lichaam.

Ik merkte op dat ik mijn linker teennagel kon voelen in mijn sok. Dat had ik nog nooit zo intens gevoeld. Voor het eerst was ik met volle aandacht bezig met hetgeen ik kon voelen in mijn lichaam door de langzame en gecontroleerde bewegingen dat wederom de boodschappenlijstjes die ik normaliter maak in mijn hoofd halverwege niet werden aangevuld. Ook de neiging om op te springen en weg te lopen kwam niet bij mij op.

Zou dit dan mediteren zijn? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik mij na zo’n lichaamsscan of bodyscan gefocust en aanwezig voel. Soms ook heel ontspannen en soms val ik er ook bij in slaap. Na afloop voelt mijn lichaam in ieder geval goed aan en is het niet zo heel druk meer in mijn hoofd.

 

“Ik merkte op dat ik mijn linker teennagel kon voelen in mijn sok. Dat had ik nog nooit zo intens gevoeld.”

 

De bewegingsoefeningen waren ook een bijzondere ervaring. Heel langzaam en met grote aandacht bewoog ik mijn rechterarm omhoog en weer zachtjes naar beneden. Ik ging op mijn tenen staan en probeerde een appel uit de boom te plukken door er met mijn arm er naar te rijken. Ook nu ervoer ik door er zo langzaam en gefocust mee bezig te zijn dat de stemmen in mijn hoofd verstomden en ik heel bewust was van de ervaringen in mijn lijf. Soms voelde ik de warmte letterlijk door mijn lijf stromen.

Blogs: Mendy Wassink van Bronspark, mindfulness en meditatie verzorgt meditatie trainingen in Apeldoorn voor volwassenen en kinderen.
Meditatie, wat past bij jou?

En dan dat zitten op mijn kussen met gekruiste benen. Ik ontdekte dat je ook naar al je gedachten kan luisteren, zonder er in mee te gaan. Maar door er met nieuwsgierige aandacht stil bij te staan. Ik zette ze als het ware even in de spotlight en deed dan na verloop van tijd de lamp langzaam uit.
En ik deed steeds hetzelfde met een nieuwe gedachten die er opkwam. Niet hard mijn best doen om er niet naar te luisteren en heel hard mijn best doen om ze te laten stoppen.

 

En verhip als het niet waar was…

 

De gedachten werden minder en de stemmen leken ook minder hard. En zelfs als ik de gedachte had dat ik mijn been moest bewegen, mocht ik in deze meditatie deze gedachten toelaten. Soms verdween de neiging om te bewegen, heel bijzonder.

Maar als de neiging bleef dan mocht ik er gewoon aan toe geven en bewoog ik mijn been of ging ik even anders zitten. Want wie zegt dat je met gekruiste benen moet mediteren. En weet je, het kan ook op een stoel. Als je lichaam dit nodig heeft dan is dat ook prima.

 

Want wie zegt dat je met gekruiste benen moet mediteren. Het kan ook op een stoel.

 

Zo dat was voor mij even een aardverschuiving die ik ervoer op het gebied van meditatie. En dan heb ik het nog niet eens gehad over ervaringen de ik met loopmeditatie of over het eten van een rozijn in aandacht.

Hoe zou het voor jou zijn om te ontdekken welke vorm van mediteren het best bij je past? Je zult verrast zijn over de uitkomst.